KUPAS TUNTAS RAHASIA TES ACEPT UGM (PART 1: LISTENING COMPREHENSION)

  1. Sebelum anda mendengarkan pernyataan dari tape recorder/suara narator, sebaiknya anda melihat terlebih dahulu jawaban/pilihan A,B,C,D pada lembar soal.
  2. Bacalah sepintas lalu (scanning) setiap kalimat pada pilihan A,B,C,D.
  3. Perhatikan secara seksama, ada beberapa kata dari setiap pilihan A,B,C,D yang tulisannya sama/diulang lebih dari satu kali.
  4. Kata – kata yang diulang itu merupakan TOPIK PEMBICARAAN.
  5. Arahkan/fokus pikiran anda pada topik itu.
  6. Dengarkan pernyataan pada tape recorder/narator.
  7. Ada kata/kelompok kata yg merupakan KATA KUNCI dari pernyataan narator.
  8. Buatlah KESIMPULAN dari kata kunci itu/CARI KATA LAIN/PENRNYATAAN LAIN yg mempunyai makna yang mirip/sama dengan kata kunci itu.
  9. 9. Kesimpulan/kata lain/pernyataan lain/sinonim dari kata kunci itu merupakan jawaban yg benar.

Perhatikan contoh berikut: Anda akan mendengarkan pernyataan dari narrator/tape recorder sbb:

1. The assignment is due the day after tomorrow. No extension will be given for this.

A. Simon is doing his job well, and they mentioned it.
B. You must do the assignment the day after tomorrow.
C. No sanction is given if you do the assignment the day after tomorrow.
D. It’s better for you to complete the task right away.

Dari contoh di atas, dapat kita simpulkan bahwa topik dari pernyataan narrator adalah tentang ASSIGNMENT. Perhatikan kata assignment pada pilihan B dan C diulang dua kali.

KATA KUNCI pada pernyataan narrator adalah assignment (tugas), due (jatuh tempo) the day after tomorrow, No extension (tdk ada perpanjangan waktu).

Maka pilihan yang paling tepat adalah (D) It’s better for you to complete the task right away.

Alasannya, kata “assignment” (tugas) pada pernyataan narrator mempunyai makna yg sama dengan “task” (tugas) pada pilihan (D). Selain itu, kelompok kata “due the day after tomorrow” dan “No extension” dapat kita simpulkan dgn pernyataan lain yakni “It’s better for you to complete the task right away” (sebaiknya dikerjakan sekarang).

Tips ini berlaku untuk Tes AcEPT Part 1 Listening Comprehension (NOMOR 1 – 10). Mudah – mudahan tips saya ini dapat bermanfaat bagi teman – teman semua. Tips yang lain akan saya bahas dilain kesempatan.

TOEFL® Internet-Based Test (TOEFL® iBT):Tes TOEFL Internasional

TOEFL® (Test of English as a Foreign Language™) merupakan ujian kecakapan Bahasa Inggris dalam konteks akademik yang berskala internasional. Ujian ini diperlukan sebagai salah satu kelengkapan syarat pendaftaran bagi siswa yang ingin diterima di perguruan tinggi luar negeri.

Format ujian TOEFL® Internasional yang terdahulu adalah Computer-Based Test (CBT). Namun, sejak tahun 2006 format ujian ini berganti menjadi TOEFL® Internet-Based Test (TOEFL® iBT), yang dioperasikan melalui internet. Ujian TOEFL® iBT terdiri dari 4 (empat) komponen, yaitu: Listening (menyimak), Reading (membaca), Speaking (berbicara), dan Writing (menulis). Komponen Structure (struktur) dari format sebelumnya saat ini sudah dihilangkan dan diganti dengan komponen Speaking (berbicara). Penggantian ini tentunya akan menjadi tantangan bagi sebagian masyarakat Indonesia yang selama ini lebih terbiasa menggunakan Bahasa Inggris secara pasif untuk berkomunikasi.

Dalam TOEFL® iBT juga terdapat Integrated Tasks, yaitu soal ujian yang dirancang sedemikian rupa sehingga peserta dapat menggunakan lebih dari satu kemahiran berbahasa secara aktif. Ujian ini dapat menjadi cerminan bagaimana sebuah bahasa digunakan secara nyata dalam kehidupan sehari-hari.
Sistem penilaian dalam TOEFL® iBT: TOEFL® iBT Score Comparison Table

TOEFL® Institutional Testing Program (TOEFL® ITP)

Ujian TOEFL® ITP (Program Ujian Institusional) ini berbeda dengan program ujian TOEFL® lainnya. Program ujian ini memberikan kesempatan kepada perguruan tinggi untuk melaksanakan sendiri ujian TOEFL® tertulis dalam format lama dengan memanfaatkan fasilitas serta staf yang mereka miliki.

Namun, nilai ITP tidak boleh dipakai untuk syarat penerimaan di perguruan tinggi serta universitas atau untuk keperluan lain yang berisiko tinggi. Hal ini dikarenakan ujian ITP telah dijalankan sebelumnya, sehingga Educational Testing Services (ETS®) tidak dapat menjamin bahwa program ini sepenuhnya aman. Oleh karena itu, ujian ini sebenarnya hanya digunakan sebagai alat untuk mengukur keahlian berbahasa Inggris seseorang yang bahasa ibunya bukan Bahasa Inggris.

Pada saat ini terdapat lebih dari 1200 sekolah, perguruan tinggi, dan badan-badan swasta di seluruh dunia yang ikut serta dalam pengadaan Institutional Testing Program (ITP). Dalam hal ini, IIEF menjadi perwakilan ETS di Indonesia yang mengelola ITP bagi lebih dari 70 institusi di Indonesia. Untuk itu, kami mengundang Anda untuk mengikuti berbagai lapisan institusi yang telah mengambil manfaat dari penggunaan ITP melalui pelayanan IIEF.

ITP menawarkan dua pilihan ujian, yaitu TOEFL® ITP umum dan ujian pra–TOEFL®. Ujian TOEFL® ITP menilai pengetahuan Bahasa Inggris di tingkat menengah dan lanjut, sedangkan pra-TOEFL® mengukur keterampilan bahasa yang sama seperti ujian TOEFL®, tetapi dengan tingkat kesulitan yang lebih rendah dan dengan waktu ujian yang lebih singkat.

Penggunaan Nilai ITP

Ujian ITP dirancang agar dapat menjadi ukuran keahlian seseorang dalam berbahasa Inggris, tetapi bukan untuk menilai kecerdasan akademis. Karena itu, penggunaan nilai ITP untuk memperkirakan kecerdasan akademis seseorang tidak dianjurkan.
Bagi institusi yang mensyaratkan nilai TOEFL®, diharuskan memutuskan sendiri berapa nilai atau batas standar nilai berapa yang dapat diterima. Karena kebebasan ini, maka persyaratan masing-masing institusi berbeda satu sama lainnya.

Note: ETS® maupun IIEF tidak akan memberikan informasi dalam bentuk apa pun yang mungkin akan mengidentifikasikannya dengan suatu institusi, badan, atau organisasi tanpa mendapat izin tertulis dari institusi atau badan tersebut.

 

 

 

Institutional Testing Program (ITP) CENTER di INDONESIA

Sertifikat yang diakui dalam proses pendaftaran UM Pascasarjana adalah sertifikat ITP-TOEFL. Berikut ini adalah daftar penyelenggara ITP di Indonesia:

BANDUNG
INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG
LABTEK VIII, Lt.1
Jl. Ganesha 10 BANDUNG
P: 022-250 2674
F: 022-250 5674
E:jati@melsa.net.id

BANJARMASIN
UNIVERSITAS LAMBUNG MANGKURAT
Jl. BrigjenH. Hasan Basri Banjarmasin 70123
P: 0511-360 203, 360 29

BENGKULU
UNIV. BENGKULU
Jl. Raya Kandang Limun, Bengkulu
P: 0736-342305
F: 0736-342305
E: UPT-BING@bengkulu.wasantara.net.id

BOGOR
INSTITUT PERTANIAN BOGOR
Jl. Raya Padjajaran Kampus, Baranangsiang, Bogor
P: 0251-323 081 ext 245/213

DENPASAR
UNIV. UDAYANA
Jl. PB Sudirman, Denpasar, Bali
P: 0361-246551
F: 0361-249 463
E: ubhsunud@indo.net.id

DURI
CALEX PACIFIC INDONESIA
Pekanbaru, Duri 28271
P: 0765-995754
F: 0765-99-4025

JAKARTA
UNIV. INDONESIA
Jl. Salemba raya No 4, Jakarta 10430
P: 021-330 335
F: 021-315 6431

JAKARTA
AMINEF
Gedung Balai Pustaka lt. 6
Jl. Gunung Sahari Raya No. 4, Jakarta 10720
P: 021-345 2016
F:021-350 3765

JAMBI
UNIV. JAMBI
Kampus UNIJA Telanaipura
Jl. Prof. Dr. Sri Sudewi MS, Jambi 36112
P: 0741-63121

JAYAPURA
UNIV. CENDRAWASIH
Gedung ex-MIPA, Lt. 1
Kampus UNCEN Abepura
Jl. Raya Sentani, Abepura, Jayapura 99351, Irian Jaya
P: 0967-585 337
F: 0967-585 075

JEMBER
UNIV. JEMBER
Kampus Tegal Boto
Jl. Kalimantan, Jember 68121, Jawa Tengah
P: 0331-336 870
F: 0331-336 870

KENDARI
UNIV. HALUOLEO
Kampus Bumi Tridharma
Anduonoho, Kendari 394161
P: 0401-394 161
E: eltc@kendari.wasantara.net.id

KUPANG
UNIV. NUSA CENDANA
Jl. Adisucipto Penfui PO BOX 1035, Kupang 85001
P: 0380-824259
F : 0380-8240259

LAMPUNG
UNIV. LAMPUNG
Jl. Prof. Dr. Sumantri Brojonegoro, No. 1, Bandar Lampung 34145
P: 0721-770 884 Baca lebih lanjut

Tes AcEPT: Part V Composing Skills (Jumbled Sentence)

Soal nomor 37 – 40 berisi kalimat-kalimat yang tidak disusun dengan urutan yang logis. Anda diminta untuk memilih opsi yang menujukkan urutan kalimat logis yang membentuk paragraph.

Exercise 1

Look at the following text about growing cotton in India. The paragraphs have not been printed in the correct order. Arrange the paragraphs in the correct order. Remember that the topic of one paragraph should follow logically from the topic of the last paragraph and should lead on to the topic of the next paragraph.

(A) Most of the farmers are extremely poor. Attracted by cheap loans from pesticides traders and the prospect of a quick buck, they borrowed heavily to raise cotton on small plots of land.

(B) According to the Ministry of Agriculture, the crop losses and destruction in Andhra Pradesh arose from the repeated application of excessive amounts of chemicals – a practice actively encouraged by pesticides traders.

(C) The suicide of Samala Mallaiah in Nagara village grabbed media headlines. He owned one acre of land, leased two more and grew cotton on all three. After making a loss in the first year, he leased yet more land in an attempt to recover. Confronted with falling prices, mounting debts and pest attacks, he committed harakiri. ‘Cotton has given us shattered dreams,’ said one old farmer in Nagara village.

(D) As many as 60,000 small farmers in the region of Andhra Pradesh, southern India, have taken to farming cotton instead of food crops. Some 20 of them have recently committed suicide by eating lethal doses of pesticide.

(E) Whitefly, boll weevils and caterpillars multiplied and destroyed their crops, despite the constant application of pesticides. The average yield of cotton fields in Andhra Pradesh fell by more than half in just one year. Now the farmers are in no position to repay the loans or feed their families.

(F) Nearly half the pesticides used in India go into protecting cotton, the most important commercial crop in the country. However, pests have shown increased immunity to a range of pesticides. Last year there were heavy crop losses due to leaf-curl, which is caused by the dreaded whitefly. This nondescript, milky-white fly sucks sap from the cotton leaves, making them curl and dry up. The fly struck first in Pakistan and north-western India. Then it turned south.

(New Internationalist, June 1998, p. 13)

A) A C F E B D   B) D A E C F B   C) E A C F B D   D) C D A E F B   E) B D A C F E

Paragraphs – answers (berikut adalah urutan kronologis bacaan yang benar)

Jawaban yang benar adalah (B) D A E C F B

As many as 60,000 small farmers in the region of Andhra Pradesh, southern India, have taken to farming cotton instead of food crops. Some 20 of them have recently committed suicide by eating lethal doses of pesticide.

Most of the farmers are extremely poor. Attracted by cheap loans from pesticides traders and the prospect of a quick buck, they borrowed heavily to raise cotton on small plots of land.

Whitefly, boll weevils and caterpillars multiplied and destroyed their crops, despite the constant application of pesticides. The average yield of cotton fields in Andhra Pradesh fell by more than half in just one year. Now the farmers are in no position to repay the loans or feed their families.

The suicide of Samala Mallaiah in Nagara village grabbed media headlines. He owned one acre of land, leased two more and grew cotton on all three. After making a loss in the first year, he leased yet more land in an attempt to recover. Confronted with falling prices, mounting debts and pest attacks, he committed harakiri. ‘Cotton has given us shattered dreams,’ said one old farmer in Nagara village.

Nearly half the pesticides used in India go into protecting cotton, the most important commercial crop in the country. However, pests have shown increased immunity to a range of pesticides. Last year there were heavy crop losses due to leaf-curl, which is caused by the dreaded whitefly. This nondescript, milky-white fly sucks sap from the cotton leaves, making them curl and dry up. The fly struck first in Pakistan and north-western India. Then it turned south.

According to the Ministry of Agriculture, the crop losses and destruction in Andhra Padresh arose from the repeated application of excessive amounts of chemicals – a practice actively encouraged by pesticides traders.

Catatan:

Untuk memastikan urutan cerita yang tepat, silahkan kunjungi website tersebut untuk mengetahui teks aslinya.

http://www.newint.org/features/1998/06/05/cotton/

Tes AcEPT: Part III Grammar and Structure (Cloze Test)

Untuk soal nomor 16 – 25, pilihlah kata atau frasa pada pilihan A, B, C, dan D yang secara tepat melengkapi bagian-bagian yang kosong dalam teks bacaan.

A cloze test (also cloze deletion test) is an exercise, test, or assessment consisting of a portion of text with certain words removed (cloze text), where the participant is asked to replace the missing words. Cloze tests require the ability to understand context and vocabulary in order to identify the correct words or type of words that belong in the deleted passages of a text. This exercise is commonly administered for the assessment of native and second language learning and instruction.

Here’s an example, using a paragraph from Facebook’s privacy policy:

Site activity information. We keep {1}______ of some of the actions {2}______ take on Facebook, such as {3}______ connections (including joining a group {4}______ adding a friend), creating a {5}______ album, sending a gift, poking {6}______ user, indicating you “like” a {7}______, attending an event, or connecting {8}______ an application. In some cases {9}______ are also taking an action {10}______ you provide information or content {11}______ us. For example, if you {12}______ a video, in addition to {13}______ the actual content you uploaded, {14}______ might log the fact that {15}______ shared it.

Here are the missing words from the sample paragraph:

{1} track

{2} you

{3} adding

{4} or

{5} photo

{6} another

{7} post

{8} with

{9} you

{10} when

{11} to

{12} share

{13} storing

{14} we

{15} you

Exercise:

The strict version of the test requires that students provide the correct term for each blank, while a looser version has also been used that accepts “partially correct” answers, such as those that are the correct part of speech (verb, noun, pronoun, etc.). These answers indicate that students are learning the syntactic rules of language, but are as yet unable to translate these into a semantic comprehension of the text.

The answers for the spaces are as follows:

To jump to a scene, click __on__ Henry’s shirt pocket. The note pad appears. Then, click on the options tab. The options page appears. Then, click on the arrows on the right and left side of the scene pictured near the bottom of the page to flip through the scenes. When you find the scene you want, click the picture to go there.

Henry’s friend Ginger has a useful item that will help you pinpoint the number of jellybeans in Mr. Sherman’s jar. It is called the solution tester, and Ginger will let you use it whenever you would like. You have to find some clues to put into the solution tester before you use it. Ginger hangs out in Henry’s tree house, where she works on her own guesses for the Jellybean Contest. You can get to the tree house using Henry’s note pad. Go to the options page and click on the tree house.

Tes AcEPT (Error Identification): Part III Grammar and Structure

From the marked areas A, B, C and D, identify the one that is wrong, correct it.

1.   (A) Their most favorite hotel is the Hotel Regent. (B) It is near the beach and (C) is a very cozy hotel. It is (D) not too expensive, too.

2.   I like (A) these kind (B) of hotels too. I don’t (C) go for the big, noisy and (D) expensive sort.

3.   The Amelia Hotel (A) is good as the Radan Hotel, (B) in fact. Actually, I (C) would rather go to the Amelia. (D) It’s closer to the town.

4.   (A) He prefers the (B) Radan Hotel because (C) he feels the service (D) is more better.

5.   The Weather Bureau (A) is announced that the rain (B) will continue for (C) another 36 hours. People (D) are advised to stay indoors.

6.   Visibility (A) on the roads (B) are very poor. Thus, drivers are advised (C) to be careful, especially when (D) driving at night.

7.   She was (A) kind enough (B) to give me (C) a lot of advices (D) about how to pass the driving test.

8.   (A) I told him, “(B) I have not (C) been told (D) these news”

9.  (A) The man was hung as punishment (B) for murdering (C) his five children (D) and his wife.

10.   (A) I made him (B) to confess that (C) he copied your answer (D) during the test.

Answers       1.   A 2.   A 3.   A 4.   D 5.   A 6.   B 7.   C 8.   D 9.   A 10.   B

Error identification – Extra practice exercises.  Decide which part of the sentence is grammatically incorrect. Then look at the answers below.

  1. I enjoyed  study geography at school and now I’ve enrolled at the Economics Faculty.
  2. I used to be  keen of all scientific subjects but now I would prefer to study art.
  3. I want meet your sister when she comes to see you – she sounds very nice.
  4. My friends tell the English exam is quite difficult but I’m not worried.
  5. The tickets, which are extremely good value, can be buy from large supermarkets.
  6. The number of people which asked for the discount was low but grew during the summer period.
  7. He wanted always to be a doctor and after doing medicine he now works in a hospital.
  8. The informations they gave us was not very helpful so I consulted the website instead.
  9. There isn’t many time, do you think we should get a taxi to the exhibition centre?
  10. He graduated in languages in June and is now thinking of do a second degree in psychology.
  11. The policeman showed us an identikit picture of the man who steal the car.
  12. How long does it take to get the station on foot from your house
  13. I was so angry that I took the watch broken to the jewellers to get my money back.
  14. He rang me this morning for tell me that he had passed his driving test.
  15. I won’t be able to go on holiday this year unless I will get a part-time job.
  16. It was so nice day that they decided to have a picnic in the field.
  17. I haven’t never seen anybody who rides a horse so well before.
  18. My boyfriend always takes me to see horror films, but I don’t like very much.
  19. We went to Guatemala last year so we were tired of the usual beach holiday.
  20. I’ve gone to Marbella. I remember it well. A busy town with a nice modern promenade and picturesque ‘piazze’.

ANSWERS WITH EXPLANATIONS

  1. I enjoyed studying (‘enjoy’  + ing)
  2. keen on (keen + on = essere appassionato di)
  3. want to (‘want’+ to + verb)
  4. tell me (‘tell’ + person (me/you/him/her etc); nb. ‘say’non è seguito dalla persona)
  5. can be bought (to be + past participle = passive)
  6. who (relative pronoun ‘who’ = people)
  7. always wanted (frequency adverb goes before the main verb)
  8. the informations (information = uncountable noun)
  9. much time (‘much’ with uncountable nouns, ‘many’ with countable nouns)
  10. doing (‘ing’after a preposition)
  11. stole (past tense of steal = steal stole stolen)
  12. get to (preposition necessary; get to /go to /come to the station, BUT. arrive at/ reach the station)
  13. broken watch (adjective before noun)
  14. to tell me (to+base form = per/a scopo di)
  15. unless I will get (1° conditional = if/unless/when + present)
  16. such a (such a + noun; so + adjective)
  17. I haven’t never (double negative)
  18. l don’t like them (‘like’ + direct object)
  19. as (as = siccome; so = quindi)
  20. I’ve been to Madrid (use ‘been’ not ‘gone’ se sei stato e tornato)
Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

Bergabunglah dengan 77 pengikut lainnya.

%d bloggers like this: